Vedhåndtering

På denne siden gir vi deg en rekke råd og tips for å hjelpe deg med å finne riktig utstyr til alt som handler om ved og vedhåndtering.Vi har utstyr til saging, kapping, felling av trær og også sagbruk for å produsere egne materialer. Du finner også informasjon om flishuggere, vedkløyvere, stubbefresere, motorsager, verneutstyr og tilbehør som vedsekker, vedskjul, tømmerhengerer med eller uten kran og vinsj.

Her kan du finne mye av det du lurer på, og siden passer for deg som kun skal fjerne noen trær i hagen, men også for deg som skal hogge større områder i skogen


 

Vedkløyver

Til vedkløyving anbefaler vi vår bestselger Turbo 7 tonns dette er en elektrisk og veldig effektiv, liten vedkløyver som er enkel i bruk. Turbo er en rask vedkløyver og du får kløyvt selv store kubber raskt og effektivt. Denne kløyveren kan ta vedkubber med lenge på opptil 40 cm. Mange benytter seg av utleie på slike maskiner, men denne kløyveren er rimelig, lett å håndtere og tar liten plass og oppbevare, så det kan fort lønne seg å investere istedenfor å leie. Obs: På kubber med mye kvist (eks fjellbjørk) må du beregne å kløyve flere ganger). For å få kløyveren opp i en god arbeidshøyde anbefaler vi å kjøpe med stativet som passer til, evt kan du bygge opp med paller under eller sette den på en henger. Vi har også hydraulisk kløyver på 7 tonn. Denne er kraftig, stemepet bruker noe lengre tid tur/retur. Om du heller foretrekker å kløyve for hånd, anbefaler vi våre gode kløyveøkser fra Bacho sammen med en kløyvekile.

Flishugger

Hvordan skal du velge en flishugger?
Når du skal velge en flishugger, så er det noen faktorer som spiller inn:

  • Hvor tykke greiner skal du flise opp?
  • Hvor ofte skal du bruke flishuggeren?
  • Skal den monteres på traktor, eller skal den drives med egen motor?

Har du greiner og kratt i hagen, så er vår 6,5hk flishugger veldig grei. Denne er lett å bruke, vedlikeholde og klarer å flise greiner opp til 10cm i diameter, men optimal størrelse er 2-7cm. OBS: Ikke ta inn for mye på en gang. Maskinen har lav bakkeklaring, så den egner seg best for flytting på flat mark. Flishuggeren er enkel å vedlikeholde, og kommer med en overtrekk så du kan lagre den trygt.

Trenger du å fjerne greiner og kratt i hagen, skogkanten eller beite? Da vil vi anbefale vår 15 hk flishugger, denne kan både startes på batteri eller ved bruk av rekylstarten. Dette er en kraftig maskin, uten inntrekk, men knivene er konstruert slik at grenene blir trukket inn. Denne flishuggeren har vippefunksjon på traktene slik at du kommer deg lett til knivene, hvis noe setter seg fast i knivtrommelen, hvilket sparer deg for mye tid om noe setter seg fast.

Har du mye grener du skal rydde bort i skogen, eller du trenger å rydde langs en skogsvei og trenger bakkeklaring på flishuggeren? Da vil vi anbefale vår flishugger med el-start. Denne har store hjul, og en solid konstruksjon. Med denne flishuggeren så kan du lett vedlikeholde knivene, da man kan vende de om, så har man nytt sett med kniver. Denne flishuggeren kan ta opptil 10cm i diameter.

Har du ikke tilgang til en ATV, så har vi også flishuggere til traktorer.

 

Stubbefres

Stubbefreser er et effektivt hjelpemiddel når du har hugget et tre, og ønsker å fjerne stubben i plenen eller på beitet. Har man tidligere forsøkt å fjerne en stubbe ved hjelp av motorsag og spade, vil mange komme på tanken med å få tak i en utleiemaskin, eller rett og slett kjøpe seg en skikkelig stubbefreser for å få jobben gjort. Jord, stein og sand er en sikker festbrems på sagkjedet, og jobben med å fjerne roten går mye enklere med riktig verktøy.

Stubbefresen har 9 tenner av hardmetall og man freser av stubben lag for lag ved å bevege fresehodet sidelengs. Maskinen har ikke trekk på hjulene, men er forholdsvis enkel å flytte selv med de store dekkene.

Sagbruk

Ønsker du å skjære egne planker og materialer? Da er et mobilt Logosol sagbruk kanskje en løsning. Vi har både mini sagbruk (mobile sagbruk) som kan bruke sammen med bensindrevet motorsag. (Obs vi anbefaler minimum en motorsag med 50 cm blad og 51 cc motor) Små sagbruk som du monterer direkte med sag og på stammen, kan du enkelt flytte med deg ut i skogen der du skal lage materialer på stedet. Du må også huske å benytte et eget kløyvekjede, siden du skal kappe stokken langs med trefibrene. Kjedet trenger derfor en annen vinkling for å kunne fungere optimalt.

 

Motorsag

En motorsag er alltid praktisk å ha stående klar. Enten du trenger en kraftig bensin motorsag med langt blad eller en liten elektrisk motorsag for å beskjære busker og trær i hagen, eller bare trenger en liten enhånds elektrisk beskjæringsag har vi det du leter etter.

Vi har også sager med forlengerhåndtak om du trenger å beskjære greiner høyt oppe, enten elektrisk motorsag eller på bensin. Vi har også reservedeler til motorsager, så kjøper du sag hos oss kan du få tak i deler som må skiftes etter en stund.

Her ser du en oversikt over våre ulike sager.

Kappsag

Har man mange greiner, eller mindre trær som man ønsker å utnytte til ved, vil en elektrisk kappsag være et godt hjelpemiddel. Med en kappsag, eller vedsag som man også kan kalle det, går det fort å kubbe opp store menger med ved på en sikker og effektiv måte. Sagblad i hardmetall er laget for å vare lenge, og gir raske kutt hver gang. For å være sikker på du får en god arbeidsstilling vil en kappsag med bord være det korrekte valget. Skal man drive vedproduksjon i større skala er det verdt å ta en titt på denne kappsagen med bord

Utstyr

Her kan du finne hele utvalget innen vedhåndtering. Vi har et stort utvalg av det man behøver både før og etter man feller et tre. Se vårt utvalg innen vedsekker, sekkekanaler, kjedeslipere, hørselsvern, sagbukk og mye annet her.


Hvilken sag skal jeg velge?

Vi anbefaler å bruke miljøbensin til alle nye sager.

Alle våre motorsager leveres med kjedebrems som sikkerhet. For å unngå «kast», som er den hyppigste årsaken til ulykker ved bruk av motorsag, er allikevel arbeidsteknikken det viktigste. Ved å bruke sagen riktig vil faren for uhell reduseres.

  • Ha en god arbeidsstilling med bøy i knærne, og plasser venstrefoten frem. Man skal alltid være beredt til å trekke seg raskt unna ved felling av et tre, så sørg for at du har en åpen fluktvei, og det er ryddig rundt benene så ikke man snubler.
  • Beveg deg aldri når kjedet roterer
  • Ha et godt grep i håndtakene, og plasser tommelen under det fremre håndtaket. Dette er for å motvirke kraften dersom du skulle oppleve kast i sagen
  • Sett deg inn i sikkerhetsinstruksjonen på din motorsag
  • Kontroller treets fallretning. Er du usikker på hvordan trefelling skal foregå på en sikker måte, så anbefaler vi du setter deg godt inn i prinsippene for trefelling, eller melder deg på et kurs i bruk av motorsag. Selv om man «bare skal felle et tre i hagen» er risikoen for uhell absolutt til stede
  • Hold kjedet skarpt. Kjedet bør slipes ofte, gjerne hver gang man fyller på kjedeolje. Dette gir ikke bare mer effektiv skjæring, men motvirker også kast i sagen. Vi anbefaler en elektrisk kjedesliper for å sikre korrekt sliping, på en enkel måte.

Sikkerhet

Bruk av vedkløyvere, flishuggere eller motorsager innebærer alltid en risiko, og det krever at man setter sikkerheten i første rekke. Så derfor er det viktig å benytte seg av verneutstyr.

Ved bruk av vedkløyvere og flishuggere er man normalt sett godt dekket inn med hørselsvern, hansker og visir/sikkerhetsbriller. Det kan også være praktisk med vernestøvler, for å få en kubbe eller en gren over føttene kan skje fortere enn man aner.

Før man tar med seg motorsagen på skogen bør mer verneutstyr være på plass. Ved å prioritere dette kan mange uhell og skader forhindres. Vi anbefaler bruk av vernebukser/jakke, vernestøvler, og hansker. I tillegg til dette bør man ha en god og synlig skogshjelm, med visir og hørselsvern. Husk også alltid å ha med skogsradio eller mobil med nok strøm om du trenger å kontakte andre ved uhell.

 

Ofte stilte spørsmål

 

MOTORSAG

Hvordan starte en motorsag?
Hvis du ikke har erfaring med hvordan du starter en bensindrevet motorsag, kan det være litt vanskelig å få den i gang. Her er noen tips til hvordan du enkelt kan starte en motorsag.

Hvis motorsagen din er utstyrt med en primerkule, kan du følge trinnene nedenfor:

- Trykk på primerkulen tre til fire ganger til forgasseren har fått bensin
- Flytt start/stopp-bryteren for til start
- Aktiver choken helt
- Trekk i startsnoren to ganger
- Deaktiver choken
- Gi full gass og trekk i startsnoren og sagen starter

Hvis sagen din ikke har en primerkule, så må du gjøre det på denne måten:

- Flytt start/stopp-bryteren for å starte
- Aktiver choken helt
- Trekk i startsnoren til motoren gir det første tegn på start
- Deaktiver choken
- Trekk i startsnoren og sagen starter

Hvis du, til tross for all god innsats, fortsatt ikke får start på motorsagen, kan det være en feil. Her er noen tips om hvordan du kan finne feilen selv.

- Kontroller at drivstoff er fylt, at stoppknappen er i startposisjon og at tennplugghetten er montert på tennpluggen.
- Sjekk luftfilteret. Hvis den ikke er rent, så får den ikke nokk luft og bensin inn. Rengjør filteret om nødvendig.
- Sjekk om tennpluggen er våt av bensin. Hvis det ikke er det, og luftfilteret er rent, ligger feilen i drivstofftilførselen. Sjekk at bensinledningen er uskadet og at filteret i enden av slangen i bensintanken er nede i bensinen. Sjekk også om det er noen er et hull i primerkulen. Hvis alt rundt slangen og primerkulen er OK, kan feilen ligge i forgasseren. Du kan velge å kaste deg ut i feilsøking av forgasseren, men ofte vil en ny være en både rask og rimelig løsning. Husk å rengjøre sagen etter bruk. Blås den ren med trykkluft om nødvendig.

Hvordan måles sverdlengden på en motorsag?
Du måler sverdlengden ved å måle den synlige delen av sverdet når den er montert på sagen. I mange tilfeller står lengden på sverdet. Det samme gjelder sporvidden.

 

MINI SAGBRUK

Hvilken sverdlengde behøver man for å oppnå optimal bruk?
Sverdlengden kommer an på hvor store planker man skal kutte. Man bør ha et sverd som er 10cm lengre enn planken man skal kutte.

Er det bedre med kløyvekjede eller et standard kjede?
Vi anbefaler kløyvekjede på mini sag verk, da kløyvekjede kutter finere langs fibrene

Hvor stor motorsag brude man ha?
Vi anbefaler minimum 50cc og oppover. Det kommer også an på hvilke tresorter man skal kutte.

 

STUBBEFRES

Hvorfor må man ha knivene i luften når man starter stubbefreseren?
Når man skal starte stubbefresen, er det lurt å løfte fresehjulet fra bakken, ved å presse ned håndtaket. Da unngår man at knivene går i bakken, da de begynner å gå rundt når maskinen starter.

Hva er forskjellen mellom modeller før 2020, og etter 2020?
Det som er forskjellen er at før 2020, så er knivene festet med 1 bolt bare. Etter 2020, så har knivene 2 bolter

Hvordan bytter man knivene, og hvor ofte burde man bytte knivene?
Man bytter enkelt knivene ved å løsne boltene som holder kniven. Knivene er laget av hardmetall, så de vil vare lenge. Men det er bruken som avgjør når de bør byttes

Hvor mange kniver sitter på fresehodet ?
Det er totalt ni kniver på stubbefresen, tre senterkniver, tre venstrekniver og tre høyrekniver.

Hvilke vedlikehold bør man være obs på?
Vi anbefaler at man går over boltene med jevne mellomrom før man skal begynne å frese, da maskinen er utsatt for vibrasjoner under bruk, som kan gjøre at en mutter vil løsne.

Har P. Lindberg reservedeler til stubbefresen?
Ja, P. Lindberg har reservedelslager til denne.

 

VEDKLØYVER

Hvordan fungerer turbo vedkløyver?
Turbo vedkløyver drives av en 1,5 KW motor, som igjen driver et svinghjul som lager kinetisk energi

Hva skal man gjøre om kløyvehodet ikke vil gå inn igjen?
Du kan enkelt dytte det tilbake. Om det ikke vil gå tilbake, så kan man presse ned på tannstangen, så vil returfjæren dra den inn automatisk. Fjern evt bark og spon som sitter i veien.

Hva er forskjellen mellom mekanisk og hydraulisk vedkløyver?
- Turbo vedkløyver drives mekanisk, mens den hydrauliske drivers via hydraulikkolje
- Det er mindre vedlikehold på turbo vedkløyver, mens på hydraulisk så kan det komme lekkasje
I motsetning til en hydraulisk vedkløyver, som holder et jevnt trykk hele tiden. Så vil denne vedkløyveren slå med 7 tonns trykk, når kløyvehodet treffer kubben son skal kløyves.

Har P. Lindberg reservedeler til vedkløyverne?
Ja, P. Lindberg har reservedelslager til denne

 

FLISHUGGER

Hvorfor starter ikke min flishugger når jeg har montert den?
Er bensinkranen og choken på? Kontroller oljenivået da oljevakten vil slå ut dersom det ikke er nok olje på motoren.

Hvilke vedlikehold bør man være obs på?
- Etterstramme bolter når man har montert flishuggeren.
- Sjekke at det er nok fett på lageret til knivhuset
- Sjekke at reimene er strammet ok
- Etterse at det ikke ligger noe fast i knivtrommelen

Hva bør jeg være OBS på under/etter bruk?
At det ikke er for mange blader/barnåler på grenen, så det ikke tetter seg. Vi anbefaler at man går over boltene med jevne mellomrom før man skal begynne å frese, da maskinen er utsatt for vibrasjoner under bruk, som kan gjøre at en mutter vil løsne.

Har P. Lindberg reservedeler til flishuggerne?
Ja, P. Lindberg har reservedelslager til flishuggerne