Slik velger du den riktige flishuggeren

 

Er du på jakt etter en flishugger, er det noen vurderinger du bør gjøre før du kjøper.

– Skal den brukes i hagen, eller er oppgaven større?
– Hvor tykke greiner skal den kunne flise opp?
– Hvor ofte trenger du en flishugger?
– Skal den monteres på en traktor, eller ha sin egen motor?

Når du har oversikt over behovene dine, er det enklere å velge blant de ulike størrelsene og typer flishuggere. Her er noen gode råd og anbefalinger.


Flishugger til hagen

Hvis oppgaven er å flise greiner og annet hageavfall hvor greinens diameter ikke overgår 8 cm, kan du klare deg med vår minste motoriserte modell. Den takler enkelt oppgavene som oppstår i forbindelse med beskjæring og klipping gjennom hagesesongen.

Hvis du trenger å flise opp greiner med en tykkelse på opptil 10 cm, bør du se på de litt større modellene som er utstyrt med kraftigere motor. Større motor gir maskinen kraft nok til å håndtere større mengder og tykkere greiner. De flishuggerne kan brukes til større hageoppgaver.

 

Flishugger 4 takt

Vis produkt

 

Flishugger med el-start

Vis produkt

 

Flishugger, 15 HK

Vis produkt

Felles for disse maskinene, er at de enkelt kan transporteres med en ATV, hagetraktor eller noe annet som har en standard tilhengerkobling. Imidlertid er maskinene ikke godkjent for bruk på offentlige vei og kan maksimalt kjøres 10 km/t.


 

Profesjonelle flishuggere

Har du behov som går utover hva maskinene med egen motor kan håndtere, er løsningen en flishugger drevet av traktoren din. Vi har to størrelser, avhengig av hvor tykke greiner du skal flise opp og hvor stor traktoren din er. BX62RD krever en traktor med 55-80 HK og klarer greiner med en tykkelse på opptil 15 cm. BX42S håndterer grener opptil 10 cm i tykkelse og krever en traktor med 25-45 HK.


Hvordan fungerer en flishugger?

Flishuggeren består av en Innføringstrakt, et sett roterende kniver, et motskjær, og et utkastrør. På de mindre modellene mater du enkelt greinene selv. De litt større modellene er vanligvis utstyrt med automatisk inntrekk.

OBS! Hvis flishuggeren din har egen motor, bør du sørge for at den står noenlunde vannrett når den er i bruk. Hvis flishuggeren står skjevt, kan du risikere at oljevakten slår av motoren eller at maskinen begynner å ryke kraftig, fordi oljen kan bli sugd inn i forgasseren.

Vedlikehold

Alle våre flishuggere krever minimalt med vedlikehold. Vi anbefaler at du minst én gang i året sjekker olje og luftfilter. Hver gang du bruker maskinen sjekker du reimene og at alle bolter er riktig strammet. Sjekk også at knivene er i god stand og smør smørenipler ved behov.

Hvis knivene har blitt sløve, bør du bytte de ut i stedet for å slipe de. Det krever stor presisjon for å få slipt knivene så de passer til motskjæret. Nye kniver er relativt rimelige.


Hva kan flis brukes til

I tillegg til å spare deg for å kjøre til gjenvinningsstasjonen kan du dra nytte av flisen til mange formål. Alle våre flishuggere produserer flis i en størrelse som er egnet til for eksempel

– Brensel i godkjent fyringsanlegg for treflis
– I blomsterbedet hindrer treflis ugressvekst, bevarer fuktighet og beskytter røtter mot høye temperaturer
– Blanding i blomsterjord forbedrer drenering og luftsirkulasjon
– Tilsett treflis i komposthaugen for å hjelpe nedbrytningen av organisk materiale
– Dekke på gangstier
– Underlag i hønsegårder for forbedret leveforholdene for hønsene.

 

Jo finere flisen er, desto raskere vil den brytes ned når den eksempelvis brukes som dekkmateriale i blomsterbed eller som dekke på gangstier.

Grov flis, som vanligvis kun kan lages av traktordrevne flishuggere, er egnet for å hindre jorderosjon på skråe arealer. Det brytes langsommere ned enn den finere flisen, men er ikke like dekorative i en hage.

Flis har en god evne til å holde ugress borte fra blomsterbed og under hekken. Du bør legge et lag på mellom 10-15 cm for å ha en effektiv effekt. Flisen vil også beskytte plantene dine mot frost i vintermånedene, fordi flisen har god isoleringsevne.

 

Fallsikring

Mange bruker også flis som sikkerhetsdekke rundt lekeapparater og på lekeplasser. Fordi flisene er luftfylte, har de en dempende effekt og du kan med fordel øke tykkelsen på laget til over 15 cm for maksimal effekt.

Holdbarheten

Avhengig av trearten du har fliset opp, vil holdbarheten for treflis være 4-7 år. Hvis flisen din derimot bare består av bark vil holdbarheten reduseres til omtrent 3-4 år, før den begynner å brytes ned. Det er imidlertid svært få som kun fliser bark. Det vanligste er treflis.