Hvordan velger du ATV?

Går du med tanker om å kjøpe deg en ATV, så kan det være vrient å velge den riktige ATV-en som passer ditt behov. Det første du gjør når du skal velge en ATV er å tenke igjennom ditt behov. I denne guiden vil vi lede deg igjennom vurderingene du må gjøre. Felles for alle ATV-er, er det sikkerheten som er viktigst. Vi anbefaler også at du bruker fornuftige klær, og godkjent hjelm. I tillegg til sikkerhetsutstyr så kreves det førerkort om ATV-en skal kjøres på offentlig vei. Vi har ATV-er godkjent som T3A og T3B.

Fritid eller arbeid

Når du velger hvilken ATV-modell du skal kjøpe, er det flere parametere du må ta hensyn til. Først av alt må du vurdere hvilket terreng den skal kunne kjøre i, og hvor mye du skal trekke med den. Vi har delt våre ATV-er i to grupper:

Fritid Arbeid

ATV til fritid

ATV for barn

Hvis barna dine liker motorer og ikke er redde for å gi den litt gass, kan en mini-ATV for barn være et passende produkt. En barne-ATV er mye mindre enn standardmodellene. Den kan betjenes av barn fra 3 år, dette må selvfølgelig gjøres under oppsyn av en voksen. Det er mulighet for å stille inn topphastigheten for å passe barnets ferdigheter. ATV-en er tilgjengelig både som elektrisk og bensindreven. Begge variantene har sine fordeler og ulemper. En elektrisk ATV er stillegående og enkel å vedlikeholde. En bensindrevet ATV er kraftigere, og kan kjøre fortere, med denne slipper du også ventetiden på ladning.

Her kan du se en sammenligning av våre barnemodeller:

Modell Drivstoff Maks brukervekt Maks hastighet Minste alder
El ATV EL 65 kg 26 km/t 3 år
Mudhawk 95 oktan 80 kg 45 km/t 6 år

ATV for voksne

Vil du kjøre en firehjuling på fritiden og bare kjøre for moro skyld, så har vi vår Hunter 200. Denne kan komme opp i 60 km/t og krever et relativt stabilt og flatt terreng. Denne modellen er luftkjølt, slik at du ikke trenger å holde styr på kjølevæske. Denne har kjededrift, med et kjede som trenger lite vedlikehold i form av smøring, inspeksjon og justering. Kjededrift er den mest optimale måten å overføre hestekrefter fra motoren til hjulene. Hunteren kan håndtere mindre bakmonterte redskaper, men ikke tung last. Det betyr at du kan bruke den til å transportere for eksempel gjerdestolper, klippe og samle gress eller harve gården med en trekkharv. Du kan taue større redskaper og tyngre last, men bemerk at kjøretøyet kan ta skade ved å kjøre i lave hastigheter/omdreininger.

For å beregne hvor mye ATV-en din kan trekke, multipliserer du bare tørrvekten med 2. Det vil si at hvis ATV-en din veier 100 kg, kan den i utgangspunktet trekke 200 kg.

MERK: Beregningen er bare teoretisk. Den faktiske trekkraften avhenger blant annet av underlaget, helningen på bakken og andre ytre faktorer.

Modell Sylinder CC Tørrvekt Maks hastighet Maks last Registrerbar
Hunter 200 1 169 175 kg 60 km/t 150 kg Nei

ATV til arbeid

En kraftig ATV kan være et verdifullt arbeidsverktøy. En ATV med over 300 CC kan håndtere tøffere terreng og trekke flere hundre kilo.

  • Hvis du har dyr på beite, kan du bruke ATV-en til å kontrollere gjerder, transportere vann, fôr, halm og mye annet.
  • Hvis du driver med skogbruk, kan du transportere arbeidsverktøy, men også vedkubber og hele trestammer.
  • Hvis du har en gård med store områder, kan du bruke firhjulingen til persontransport, transport av byggematerialer, fôr, vann og ulike typer vedlikehold.

Alle P. Lindbergs arbeids-ATV-er er kardangdrevet, noe som er vedlikeholdsfritt og skal vare omtrent like lenge som selve motoren. Det er en litt dyrere kraftoverføring, men uunnværlig når man beveger seg utenfor fast mark.

Kjølesystemet er vann. Kjølekapasiteten er mye høyere enn luft, samtidig som den lager mye mindre støy.

Her kan du se en sammenligning av våre arbeidsmodeller. Les mer om den enkelte modellen ved å klikke på navnet.

Modell Sylinder CC Tørrvekt Maks hastighet Maks last Registrerbar
Linhai 300 4x4 - T3A 1 275 324 kg 40 km/t 180 kg Ja, traktor
Linhai 300 4x4 - T3B 1 275 324 kg 42 km/t 180 kg Ja, traktor
Linhai 565 - T3A 1 499,5 385 kg 40 km/t 170 kg Ja, traktor
Linhai 565 - T3B 1 499,5 385 kg 50 km/t 170 kg Ja, traktor

 
Tekniske data leses slik:

1 eller 2 sylindere?

Jo flere sylindere en motor har, desto mindre vibrasjoner vil du oppleve. Dette gir økt komfort, men også høyere vekt på kjøretøyet. To sylindere har mer dreiemoment ved lave turtall. Dette er en fordel ved kjøring med last.

2WD og 4WD

"2WD" betyr 2-hjulsdrift og "4WD" betyr 4-hjulsdrift. Det forteller deg om ATV-en er bakhjulsdrift eller om den trekker på alle fire hjulene. 2-hjulsdrift er tilstrekkelig hvis du kjører med lett til moderat last i lett tilgjengelig terreng. Våre større modeller har både 2- og 4-hjulsdrift. Du kan enkelt veksle mellom de to hvis du trenger litt mer kraft.

Høy- og lavt gir

Høyt gir brukes under normale terrengforhold (for eksempel på vei og jevnt terreng) for å ikke belaste motorens CVT. Lavt gir er et gir som har ekstra lav utvekslingsforhold, noe som gir økt kraft til hjulene på bekostning av lavere hastighet. Lavt gir er nyttig ved tyngre arbeidsoppgaver, vanskelige terrengforhold eller bratte bakker der kjøretøyet ikke klarer å ta seg fram med vanlige gir. Lavt gir skal alltid brukes ved tunge arbeidsoppgaver.

Hva betyr CC?

CC står for "cubic capacity". På norsk betyr det slagvolum og angir hvor stor motoren er. Jo høyere tall, desto kraftigere ATV. Du kan raskt se hvor stor motoren på våre modeller er, da tallet ved siden av navnet indikerer modellens CC.

Servostyring

Servostyring, også kalt EPS, gir en bedre og jevnere kjøring. Det er en fin ekstra funksjon som gjør maskinen mye enklere å håndtere.

Differensialsperrer

Med en differensialsperrer har du muligheten til å låse bakakselen slik at drivkraften er lik på begge bakhjulene. Diff.spærren er egnet å bruke under vanskelige terrengforhold. Våre maskiner har foraksel med lamelldifferens

Hvorfor CVT?

CVT er en automatisk girkasse. I stor grad har alle terrengkjøretøy en CVT-girkasse. Det sikrer at kjøretøyet alltid er i riktig gir og yter optimalt. Du kan i prinsippet bare starte motoren og kjøre av gårde.

Lang eller kort modell

Hvis du bare trenger å kjøre alene i lett terreng, fungerer en kort ATV helt fint. Våre større modeller er ekstra lange for å gi god plass til en passasjer. Men i tillegg til at en annen person kan sitte komfortabelt bak sjåføren, gir den ekstra lengden lengre akselavstand og optimaliserte terrengkjøringsegenskaper.