Høns i hagen

Uansett om det er i by eller på landet ønsker flere og flere familier seg høns i egen hage. Det å ha høns i hagen kan være både gøy og givende for barn og voksne samtidig som du kan bli selvforsynt på friske egg og evt kjøtt til middag.

Fem gode grunner til å ha høns i hagen

1. Tilgang på ferske egg.
2. Tilgang på kjøtt.
3. Hyggelig hobby som skaper liv i hagen.
4. Utrydder brunsnegler på en effektiv og miljøvennlig måte hvis du slepper hønene løs i hagen.
5. God gjødsel til hagen

Høns i byområdet?

Før du begynner med hønsehold, bør du sette deg inn i reglene som gjelder i din og- eller den aktuelle kommunen. Det er vanligvis ingen lovgivning som forbyr hønsehold i byområder, men det kan være lokale bestemmelser på området.

Som regel kan man holde høns i byen, men ikke haner. Derfor er det alltid en god idé å spørre Borgerservice i kommunen din før du starter.

Overveielser du må ta før du starter opp

Høns trenger tilstrekkelig med plass til å bevege seg, strekke vingene og utføre sin naturlige atferd, som å skrape og beite. En god tommelfingerregel er å gi minimum 1 kvadratmeter plass per høne.

Avhengig av rasen, årstiden, alder osv. legger en høne ca. 1 egg per dag. Så kan du selv regne ut hvor mange høns du trenger hvis du vil være selvforsynt.

Det finnes en rekke fora på nettet hvor du kan få massevis av gode råd om valg av rase, generell hønsehold osv. Hobbyhøns på Facebook er bare ett av flere alternativ.

Hønsehuset

Vi anbefaler at du velger et hønsehus som gir enkel tilgang til å mate, vanne, rengjøre, samle egg osv. Vi selger flere forskjellige modeller, men vi anbefaler at du velger et som er stort nok til at du kan gå inn i selve hønsegården. Det er ingenting mer upraktisk enn å måtte krype rundt.

Høns tåler ikke trekk. Derfor er det viktig at hønsehuset gir frisk luft uten trekk. Hønsene kan gå ute hele året, og huset trenger ikke å være isolert. Husk at det i perioder med frost må være tilgang på frostfritt vann.

Plasser gjerne hønsehusethuset der det er naturlig ly og delvis skygge. For å sikre lang levetid på treverket, kan du med fordel plassere hønsehuset på heller eller betongsokkel. Husk også å sike hønsehuset, slik at katter, rever og andre dyr ikke kan trenge inn til hønsene. Normalt vedlikehold på hønsehuset på påregnes.


Slik kommer du i gang

Vi har satt sammen noen forskjellige startpakker, så du enkelt og raskt kommer i gang med hønsehold i hagen din. Alle startpakkene tar utgangspunkt i et sikkert og solid hønsehus med enkel tilgang uten behov for å måtte krype rundt inni hønsegården.

Huset er beiset slik at det kan tåle været. Samtidig kan du utvide med ekstra moduler slik at du får plass til det antallet høns du trenger. Uansett om du ønsker å være selvforsynt eller drive hønseoppdrett, så passer huset og kan utvides hvis du har behov for det.

Startpakkene inneholder alt du trenger for å komme i gang. Det eneste vi ikke kan levere, er hønsene. De må du skaffe selv.

 

Startpakker

Hønsehold startsett - basic

 

Inneholder hønsehus, Fôrautomat og vannautomat.

Vis produkt

Hønsehold startsett utvidet

 

Inneholder hønsehus, drikkeautomat, eggkartong, fôrautomat, fôrtønner, utvidelsesmodul til hønsehus.

Vis produkt

Hønsehold startsett maxi

 

Hønsehus og utvidelsesmodul, fôrautomat, vannautomat, fortønne, rugemaskin, hønserede, manual og eggkartong.

Vis produkt

Tilbehør

Her finner du flere nyttige produkter som forenkler høseholdet

Fôrautomat med rottebeskyttelse

Vis produkt

Hønsenett

Vis produkt

Høyfrekvens dyreskremmer

Vis produkt

Se alle hønseprodukter

Se alle produkter til hønsehold