Frostsikring i stallen og på beitet

I gjennomsnitt drikker en hest på 500 kg omkring 25 L vann hver dag hele året. Ei ku drikker helt opp mot 100 L. Når temperaturen faller ned til under frysepunktet, fryser vannet, både inne og ute. Og er du da ikke  forberedt, får ikke dyrene dine vann. Det finnes mange kjerringråd som skal hjelpe med å holde vannet frostfritt. Men disse metodene er ikke sikre nok, og skulle de ta feil om natten, eller mens du er på jobb, kan dyrene dine risikere å stå uten vann i mange timer.

For å sikre at dyrene dine alltid har tilgang til vann, uansett temperatur, anbefaler vi at du følger vår guide til frostsikring.

 

Se alle produkter

P. LINDBERGS FROSTSIKRINGSGUIDE

Frostsikring i stallen


Om stallen din ikke er oppvarmet, bør vannforsyning frostsikres. Vi anbefaler å bruke frostfrie drikkekar, uansett om du har sauer, hester, geiter, griser eller storfe. 
Noen hester og sauer bryr seg ikke om de skal trykke ned på ventiler eller muleplater. Derfor anbefaler vi for en sikkerhets skyld drikkekar uten muleplate

Frostsikringsanlegg

Den enkleste løsning er helt klart et frostsikringsanlegg, som alltid sørger for at vannet som renner ut i drikkekaret har riktig temperatur. Du kobler enkelt til strøm og vann til frostsikringsanlegget . Her kan det være nødvendig med en transformer, hvis du har vanlig stikkontakt. Se alle vårefrostsikringsanlegg her.

Har du mange drikkekar, kan du få bruk for en ekstra pumpe. Er du i tvil om du har behov for en ekstra pumpe, kan du kontakte oss på mail, tlf. 21 98 47 47eller i chatten, alle hverdager 8-16.

Frostsikring av vannrør eller vannslanger

Akkurat som på beitet, er det viktig å sørge for at dine vannrør er beskyttet mot frost. Om du ikke har et frostsikringsanlegg, anbefaler vi at du surrer frostsikringskabler rundt rørene dine. De skal nøye plasseres og etterpå tapes fast, så du unngår kortslutninger og får en optimal utnyttelse. Du kan i prinsippet også bruke rørisolering, men dyrene kan være mere fristet til å bite i dem.

Det er viktig å feste både kabler og rør forsvarlig så dyrene ikke kommer til skade. Se alle våre frostsikringskabler her.




Frostsikring på beitet


For å komme godt i gang med frostsikring på beitet, bør du starte med å vurdere om du vil bruke drikkekar eller drikketrau. Det kommer både ann på hvilke muligheter du har for strømtilførsel og vanntilførsel, og hvilken type dyr du har. Start med å velge om du har storfe, hest eller sau.

Storfe


Driver du med storfe anbefaler vi store drikkekar. Her kommer det ann på om du har vannforsyning der dyrene skal ha vann.

Hvis du har mulighet for å trekke vann og strøm ut på beitet, kan du sette ut et drikkekar, og slipper for at skulle kjøre ut med van daglig, eller flere gange daglig.

Hvis du har mulighet for å få vann, men ikke strøm, kan du med fordel kjøpe et frostfritt drikkekar. Det holder vannet frostfritt ved hjelp av isolering og en kule, som dyrene skal dytte ned for å drikke.

Har du mulighet for strøm, men ikke vann på beitet, kan du kjøpe et frostfritt vanntrau med termostat. Det skal fylles med vann manuelt, men regulerer selv temperaturen, så vannet ikke fryser.

Hest/sau


Har du hester eller sauer og kan få både strøm og vann ut på beitet, vil vi klart anbefale et drikkekar. For de fleste vil modellen være underordnet, men noen enkelte dyr bryr seg ikke om å dytte ned på muleplater. For å være på den helt sikre siden kan du derfor velge en model uden muleplade.
Akkurat som med muleplater, bryr noen dyr seg ikke om at skulle presse ned på en kule, for å få vand. Derfor vil et frostfritt drikkekar ikke være et førstevalg. Eventuelt kan du velge et frostfritt drikkekar med termostat, om du har mulighet for å trekke strøm ut på beitet.

Oppsetting av drikkekar

 

Fordelen ved et drikkekop er at dyrene dine alltid har tilgang til friskt, frostfritt, rent vann. Det krever litt forberedelse å komme i gang med, da den både krever vann- og strømtilførsel. Men når karet først er satt opp, krever den veldig lite vedlikehold Det er litt forskjellig, hvordan du setter dem opp. Disse drikkekopper kan festes på en mur, stolpe, termorør, eller annen solid konstruksjon. Disse modeller skal fastsettes på termorør, som både beskytter vann og strømtilkoblingen.  Sørg for at karet står i le for vinden, da de ellers kan utsettes for lavere temperaturer enn de er egnet til.

Montering av drikkekar eller vanntrau

Har du ikke mulighet for strømtilkobling på beitet kan du med fordel bruke isolerte drikkekar, som kan holde vannet frostfritt ned til -25grader. Har du strøm på beitet, men ingen vanntilkobling anbefaler vi et frostfrit drikkekar med termostat, som automatisk sikrer tempereret vann, så snart temperaturen er under 15 grader.
Det er viktig at både drikkekaret/ trauet står stabilt. Det vil si et støpt underlag, eller betong-heller.
De skal også stå i le, da de ellers kan bli utsatt for lavere temperaturer enn de er egnet til.

Se alle våre store, frostfrie drikkekar her.



Frostfri vanntilgang på beitet


Vanntilgangen skal være frostsikret, da det ellers ikke vil komme vann i karet.  Hvis du graver vannnrøret/vannslangen ned til frostfri dybde, behøver du kun frostsikringskabler, der slangen ikke er i frostfri dybde. Med frostsikringskabler rundt hele røret/slangen, behøver du ikke å grave de ned. Frostsikringskabler skal surres rundt slangen med god avstand mellom hver løkke, da det ellers kannli kortslutninger. For å holde kabelen på plass, anbefaler vi at du taper det fast med alutape.  

Det er viktig å beskytte kabler og rør, da spesielt hester kan finne på å gnage på dem. Løse kabler og rør kan også være en fare for å gi skade på dyrene.

Du skal også bruke en termostatTermostaten måler hvor mye vannet skal varmes opp, og skal sitte utenfor så den måler den riktige temperaturen. Det kunne f.eks være på siden av en bygning. Se alle våre termostater her.

Du skal også bruke en transformer, da strømmen fra en vanlig stikkontakt ikke vil være tilstrekkelig. Se våre tips på en god transformer til formålet her.

Frostsikring av utendørs vannkran


Om vannkrana er montert ute på veggen, må du huske å frostsikre den og. Det kan du gjøre ved at sette opp en frostsikringskabel som går helt opp til selve krana. Du kan også investere i en frostsikret kran. En frostsikret utendørskran er konstrueret slik at den ikke fryser, selv om temperaturen faller og det er stillestående vann.